Om sorg og superkræfter

Alle syvårige fortjener superhelte. Sådan er det bare. Og hvis man ikke er enig i det, er man da totalt idiot.

Egentlig havde jeg slet ikke Sverige med på min liste, for jeg har allerede læst så mange bøger af svenske forfattere. Men med i sommerferiekufferten røg alligevel en bog, jeg købte på Bogmessen sidste år, men endnu ikke havde fået læst. “Min mormor hilser og siger undskyld” af Fredrik Backman. Jeg var overordentlig begejstret for “En mand der hedder Ove” af samme forfatter, så jeg havde store forventninger – og de blev til fulde indfriet.

min-mormor-hilser-og-siger-undskyldDet viste sig at være meget passende at læse “Min mormor hilser og siger undskyld” umiddelbart efter “Den uendelige historie”, for der er mange af temaerne der går igen her: Ensomhed, mobning, sorg og en flydende grænse mellem fantasi og virkelighed.

Elsa er syv år – næsten otte. Hun er ikke særlig god til at være syv år. Men hun er god til at løbe. For det bliver man, når man er anderledes og derfor bliver jagtet og får tæsk i skolen på daglig basis. Og Elsa er anderledes. For hun slår ord som “dysfunktionel”” op på Wikipedia, sætter røde rette-streger på tilbudsskilte, har læst Harry Potter mindst 12 gange og kender forskel på en mutant og en superhelt.

Som om det ikke var nok, er Elsas forældre er skilt, og hendes mor er gravid med sin nye kæreste.

Elsas eneste ven er Mormor, som bor i nabolejligheden. Og det er nok fra Mormor, at Elsa har det der med at være anderledes. For Mormor er sådan en, der skriver huskesedler på væggen med tusch, skyder med paintball-gevær fra sin altan og bryder ind i Zoologisk have midt om natten. Men Mormor er Elsas superhelt, og hendes superkraft er at fortælle eventyr. Så når Elsa skal sove, tager Mormor hende med på ryggen af skydyrene til “Landet Næsten-Vågen”, og fortæller fantastiske historier om kongeriget Miamas, hvor alle eventyr stammer fra.

Mormor har altid elsket skattejagter. I Miamas betragtes skattejagt som en sport. Man kan konkurrere i det for det er en OL-diciplin. I Miamas står OL bare for “Overnaturlige lege”, og alle deltagerne er usynlige. Det er ikke ligefrem en publikumssport.

Men der skal snart vendes op og ned på Elsas verden. For Mormor er syg af kræft. Og lige inden hun dør, sender hun Elsa ud på en mission. Som ridder af Miamas skal Elsa beskytte slottet og aflevere breve med Mormors undskyldninger til alle de mennesker, der bor i deres opgang. Det bliver et storslået eventyr, hvor Elsa lærer, at man ikke skal være for hurtig til at dømme, at alle mennesker har en historie, og at intet nødvendigvis er, som det ser ud til at være. Langsomt genkender hun (og vi) personerne og historierne fra Mormors eventyr om “Landet Næsten-Vågen” i Elsas naboer. Fantasi og virkelighed viser sig at være uløseligt forbundne, og de i begyndelsen meget karrikerede typer bliver levende og vedkommende. Men til sidst bliver det farligt – for alle eventyr ender med en drage …

I Landet Næsten-Vågen er angsterne små iltre væsner med en strid pels, der tilfældigvis minder ret meget om tørretumblerfnuller, og hvis man giver dem den mindste chance hopper de op og bider en i huden og prøver at kradse en i øjnene.

“Mormor hilser og siger undskyld” er en charmerende og meget original historie, som ramte mig lige i hjertet, fik smilet frem og fik tårerne til at trille mere end en gang. Blandingen af Elsas virkelighed og fortællingerne om Miamas er unik og virkelig godt tænkt. Jeg levede og åndede med Elsa, og det gjorde ondt helt ind i marven at mærke hendes sorg over mormor, hendes ensomhed og hendes anstrengte forhold til mor, far og stedfar. Samtidig har Fredrik Backman et fremragende komisk talent, der udfolder sig i Mormors eskapader og sammenstødene mellem de meget forskellige personer i opgangen. Også mange detaljer i Mormors eventyr er ustyrligt morsomme.

Jeg giver “Min mormor hilser og siger undskyld” min varmeste anbefaling. For at få det fulde udbytte vil det dog være en god idé hvis du (ligesom Elsa) har et vist kendskab til kvalitetslitteratur – især Spiderman, X-men og Harry Potter – og at du i øvrigt hverken er en Karlsmart eller en almindelig bøverøv.

Man kan elske sin mormor i mange år uden rigtig at vide noget om hende.


Fakta om bog og forfatter

 • Titel: Min mormor hilser og siger undskyld
 • Forfatter: Fredric Backman
 • Land: Sverige
 • Original: Min mormor hälsar och säger förlåt, svensk, 2014.

Jeg købte bogen på Bogforum 2015.

2 Comments

 1. Sidsel said:

  Jeg havde sådan en lidt lunken oplevelse af bogen. Jeg synes jeg endte med at nyde fortællingen, og forstå Elsa og mormoderen, men jeg må sige at begge karakterer irriterede mig enormt meget i starten af bogen. Jeg synes begge virkede meget overspillede. Men hele fortællingen med hvordan beboerne i lejlighedkomplekset stod sammen når det gjaldt, og hvordan deres historier blev viklet ind i hinanden, gjorde at jeg endte med at synes ret godt om bogen 🙂

  14. august 2016
  Reply
 2. Åh den er så herlig den bog <3 Jeg forelskede mig totalt i Bachmans stil og personligheder 🙂

  18. august 2016
  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *