Kærlighed og krig

Herren var en smule sær; han havde tilbragt for mange år med at læse bøger i udlandet, han tale med sig selv på kontoret, hilste ikke altid igen og havde for meget hår.

En halv gul sol af Chimamanda Ngozi Adichie blev min første bog fra det store afrikanske kontinent, som jeg vist nok tidligere kun har læst en enkelt bog fra – nemlig Yacoubians hus, der foregår i Egypten.

Handlingen foregår umiddelbart før og under Biafra-krigen i slutningen af tresserne, hvor Iqbo-stammen i den sydøstlige del af Nigeria løsrev sig som landet Biafra, med flere års krig, blokade og hungersnød til følge.

en-halv-gul-solBogens handling udspiller sig omkring tvillingesøstrene Olanna og Kainene, der er de veluddannede døtre af en velstående Iqbo-familie i Lagos, Nigeria. Olanna forlader familien for sin store kærlighed, matematikeren Odenigbo, og flytter til den støvede universitetsby Nsukka, hvor Odenigbos stue er samlingspunkt for de revoutionære og diskussionslystne akademikere.

Et andet perspektiv på begivenhederne får vi fra den naive landsby-dreng Uqwu, der i starten af bogen får arbejde som house-boy hos Odenigbo. Og endelig er der Richard Churchill, den blege og lidt vattede englænder, der interesserer sig for Iqbo-keramik, skriver på en bog, der aldrig bliver færdig, og forelsker sig i den meget selvstændige og handlekraftige Kainene.

Det er storpolitik og krigshistorie – og der er beskrivelser af krigen, desperationen og sulten i al sin gru, som sætter mange tanker i gang og sætter perspektiv på nutidens konflikter, flygtningstrømme og terrorangreb.

Men det der for mig bærer bogen, er lige så meget historien om kærlighed, svigt og forsoning mellem hovedpersonerne, om end personbeskrivelserne er en lille smule endimensionelle. En lang række af mere eller mindre excentriske bipersoner sætter komisk kulør på historien. Og i øvrigt beskriver bogen det farvemættede, varme og sanselige Nigeria, så man næsten er der selv.

Bogen gav et interessant indblik i et land og en tidsperiode, som jeg absolut intet vidste om. Jeg ved lidt mere nu.
Absolut en oplevelse, og jeg har noteret et par bøger mere af Adichie, som jeg gerne vil læse på et tidspunkt.

 


Fakta om bog og forfatter

  • Titel: En halv gul sol
  • Forfatter: Chimamanda Adichie
  • Land: Nigeria/Biafra
  • Original: Half of a Yellow Sun, skrevet på engelsk, 2006.

 

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *