Inspiration: Baileys Women’s Prize for Fiction

Bogpris-kandidats-lister er et godt sted at finde kandidater til en boglig rejse jorden rundt.

I dag, på kvindernes internationale kampdag, er den såkaldte longlist for Baileys Women’s Prize for Fiction – en af de mest respekterede litteraturpriser, blevet offentliggjort.  Du kan se hele listen her. Prisen udgives til en roman skrevet på engelsk af en kvindelig forfatter. Der er naturligvis flest bøger fra England og USA, men da der jo skrives bøger på engelsk mange andre steder i verden, kan det være et interessant sted at finde inspiration. I bloggens tidlige dage overvejede jeg faktisk, om jeg udelukkende skulle læse bøger af kvindelige forfattere – bare for at sætte et ekstra bespænd for mig selv, men det gik jeg nu væk fra igen.

Nedenfor omtaler jeg de to titler på dette års longlist, der umiddelbart tiltaler mig mest, og som (med lidt god vilje) kan passe  i projektet. Jeg undersøger altid om en dansk oversættelse skulle være på vej. Det ser desværre endnu ikke ud til at være tilfældet med de to her, men de kan begge købes på engelsk hos saxo.com og andre steder.

Og så vil jeg i øvrigt glæde mig til offentliggørelsen af longlisten for  The Man Booker International Prize næste onsdag!

 


The_Woman_Next_Door

The woman next door af Yewande Omotoso (Sydafrika)

Fra saxo.com: Hortensia James and Marion Agostino are neighbours. One is black, one white. Both are successful women with impressive careers. Both have recently been widowed, and are sworn enemies, sharing hedge and hostility which they prune with a zeal that belies the fact that they are both over eighty. But one day an unforeseen event forces them together.

Omotoso er født i Barbados, opvokset i Nigeria og bosat i Sydafrika, hvor romanen udspiller sig. Så den passer ikke helt i mine selvbestaltede kriterier – men det lyder som en fantastisk bog, som jeg helt afgjort skal læse. Man kan jo håbe på, at en dansk oversættelse er på vej.

 


Stay-With-MeStay with me af Ayobami Adebayo (Nigeria)

Fra saxo.com: This Nigerian debut is the heart-breaking tale of what wanting a child can do to a person, a marriage and a family; a powerful and vivid story of what it means to love not wisely but too well.

Jeg har allerede læst en bog fra Nigeria, så den her står ikke først på min læseliste, men måske på din? Og hvis mit hjerte en dag trænger til at blive knust …

 

 


Vil man helst læse bøgerne på dansk, har man i sagens natur mere held med at kigge efter de tidligere års vindere. Jeg fandt for eksempel denne, som vandt prisen i 2011:

tigerens-kone

Tigerens kone af Tea Obreht (Serbien) (Prisvinder 2011)

Forlagets beskrivelse: I et Balkan-land, der stadig forsøger at hele sårene efter mange års krig, ankommer den unge læge Natalia til et børnehjem ved kysten. Da hun og hendes veninde endelig kommer i gang med at vaccinere børnene trænger ældgammel overtro og hemmeligheder sig på. Hemmeligheder, der blandt andet omfatter den mærkelige familie, der går og graver i den tilstødende vinmark, hemmeligheder, der gemmer sig i landskabet selv.   Men Natalia har også sine egne hemmeligheder og agendaer. Omstændighederne omkring hendes elskede bedstefars død plager hende og driver hende til at følge i sporene på hans sidste rejse til en fattig, ukendt lille by, hvor han døde.  Plaget af sorg og på jagt efter indsigt i sin bedstefars sidste tanker vender Natalia sin opmærksomhed mod de historier, bedstefaren altid fortalte hende som barn. På deres ugentlige ture til den zoologiske have læste bedstefaren op af Kiplings ”Junglebogen”, og da hun blev ældre fortalte han levende om sine møder med ”den udødelige mand”. Men den utroligste historie af dem alle må Natalia selv finde frem til. Nemlig historien om bedstefarens barndom i en landsby, der under 2. verdenskrig, sneet inde og omgivet af tyske soldater, hjemsøges af en tiger, der under dække af natten kommer nærmere og nærmere. I sidste ende er det i disse vildt voksende og farverige fortællinger Natalia finder svarene på sine spørgsmål om bedstefaren – og om sig selv. Og det er i de samme historier læseren finder nøglen til denne fantastiske roman.

Tea Obreht stammer fra Serbien, som jeg egentlig ikke har på listen, og hun bor nu i USA, men bogen lyder fantastisk!

 

 

 

3 Comments

 1. Ej okay, hvor er “Stay With Me” dog bare smuk også.

  15. marts 2017
  Reply
  • Rikke said:

   Tænker du på forsiden?

   15. marts 2017
   Reply
   • Nårh ja, jeg var lige overfladisk – men det fremgik ikke helt tydeligt. Har ikke læst den.

    15. marts 2017
    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *