Den afrikanske Shakespeare

“Okonkwo var kendt i alle de ni landsbyer og endog videre.”

Egentlig havde jeg allerede læst en bog fra Nigeria. Denne kommer derfor ikke til at tælle på mit “lande-barometer” ude til højre. Men jeg havde brug for en lydbog til mine gåture, og på Mofibo fandt jeg “Alt falder fra hinanden” af Chinua Achebe, som jeg havde set beskrevet som det absolut vigtigste værk i Afrikansk litteratur.

alt-falder-fra-hinanden“Alt falder fra hinanden” er en beretning om tiden omkring den britiske kolonisering af det, der idag er Nigeria, i begyndelsen af 1900-tallet. Det er, som jeg har forstået det, den første bog der fortæller den historie fra afrikanernes synspunkt. Den er oversat til mere end 50 forskellige sprog, og er til dato den mest læste afrikanske roman nogensinde. Chinua Achebe var manden, der gav de afrikanske indfødte en stemme, og siges at have haft samme betydning for den afrikanske litteratur, som Shakespeare for den europæiske.

“Ordsprog er den palmeolie man spiser ordene med”

Bogen følger Okonkwo, der på trods af sin uduelige far udvikler sig til at være en velhavende og respekteret mand i Ibo-stammen (staves andre steder som Igbo) i den fiktive landsby Umuofia. Med tre koner, 12 børn og en lade fuld af yamsrødder. På grund af en utilsigtet forbrydelse mod stammens regler, må han tage sin familie med til en anden landsby i syv år, og da han vender tilbage, er alt forandret.

onyeso
Velhavende mand af Igbo-stammen omkring år 1900. Præcis som jeg forestiller mig Okonkwo. Billedet er fra denne blog som viser et væld af fantastiske antikke billeder fra Nigeria.

Bogen giver et særdeles interessant indblik i diverse skikke, religiøse ceremonier, landbrug, forhold mellem mænd og kvinder, krigsførelse, familieforhold, myter og eventyr, madlavning, orakler, ånder og guder, hverdag og fest  … Achebe kommer omkring det hele i en række af mere eller mindre løsrevne begivenheder, der beskrives nøgternt og usentimentalt. Fortællingen har en meget stor detaljeringsgrad, og giver en indgående forståelse for livet i Umuofia. Sproget er ikke malende, men jeg kan alligevel både høre trommerne, mærke regnen, se det røde ler og dufte den krydrede suppe.

Hovedpersonen Okonkwo er på ingen måde en sympatisk person. Han er faktisk virkelig svær at holde af. Han er stædig, forstokket, ukærlig, voldelig, mandschauvinistisk, egocentreret og totalt fikseret på sin egen status i landsbyen. Kun i forholdet til sin yndlingsdatter Ezinma, viser han en lidt blødere side. Men ikke desto mindre opnår man, som historien skrider frem, en vis forståelse for ham, og man føler med ham, når “den hvide mand” gør sit indtog, og Okonkwos verden er i oprør.

A medicine man with his stock in trade
Ibo-medicinmand. Nogle af de mest rørende dele af “Alt falder fra hinanden” handler om Okonkwos yndlingsdatter Ezinma. Hun er det eneste af sin moders mange børn, som har overlevet, og man er derfor overbevist om at hun er en ogbanje – et af de børn der når de dør vender tilbage til deres moders liv for at blive født på ny. Umuofias medicinmand gennemfører forskellige ceremonier for at stoppe denne onde cyklus og få ogbanjen til at blive i de levendes verden i skikkelse af Ezinma. Også dette billede har jeg lånt herfra.

Achebes historie giver ingen enkle svar. Nok kommer de hvide mennesker tromlende med deres overlegenhed, bedrevidenhed, klodsede manerer og totale mangel på forståelse eller respekt for den verden de er kommet til. Men man forstår også godt, at ikke alt det, de kommer med, er af det onde. Man har sympati for den præst, der med oprigtig interesse prøver at sætte sig ind i Ibo-stammens religion. Man forstår den højgravide kvinde der slutter sig til de kristne, fordi hun 4 gange har født tvillinger, som i overensstemmelse med stammens regler hver gang er blevet sat ud i den onde skov for at dø. Man forstår de familier, der sender deres børn i skole og ser mulighederne den hvide mands måde at gøre tingene på. Men for mænd som Okonkwo falder alt fra hinanden, og bogens slutning er hjerteskærende læsning.

Chinua Achebes roman er en af dem, du bare SKAL have med, hvis du vil læse verden rundt. Den er ret hurtigt læst, men det er en af dem der bliver siddende i kroppen i et stykke tid. Som en af bogens personer udtrykker det:

“Jeg har endnu dårligt fundet en mund, med hvilken jeg kan fortælle historien”

 

 


 

Fakta om bog og forfatter

 • Titel: Alt falder fra hinanden
 • Forfatter: Chinua Achebe
 • Forlag: Bechs forlag – Viatone
 • Land: Nigeria
 • Original: Things fall apart, skrevet på engelsk, 1958
1024px-Chinua_Achebe_-_Buffalo_25Sep2008_crop
Chinua Achebe, billede fra Wikipedia

Chinua Achebe (1930 – 2013) kaldes faderen til den moderne afrikanske litteratur, og er en af de mest læste afrikanske forfattere i verden. Han voksende op hos kristne forældre blandt igbo-folket i det sydøstlige Nigeria.

Hele Achebes forfatterskab er på engelsk. Hans bøger er oversat til 50 sprog, og hans bøger er solgt i milliontal. I 2007 vandt han den internationale Man Booker pris, og han var flere gange på tale som en mulig vinder af Nobelprisen i litteratur.

(Kilde: Bogens efterskrift og Wikipedia)

2 Comments

 1. Bente said:

  Den er på min tbr, men den rykker frem i køen med din anmeldelse 🙂

  20. marts 2017
  Reply
  • Rikke said:

   Det er dejligt at høre 🙂

   20. marts 2017
   Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *