Vodka, brændevin og myntelikør

Klokken halv elleve om formiddagen juleaftensdag stod Jussi Vares ved hoveindgangen til Wiklund stormagasin

reijo-maki-den-gule-enkeHvad får man, når man tager en privatdetektiv i fyrreårskrise, en kvindelig sergent (og historielærer) og en korrupt pornoafhængig kriminalbetjent, tilsætter en fængslet økonomisk storsvindler, en flok hærdede kriminelle og den finsk/russiske mafia og placerer det hele i provinsen et eller andet sted i Finland i slutningen af 90’erne? Man får i hvert fald ikke en bog, jeg selv ville have taget ned af hylden. Men jeg fik den anbefalet, og det lokale bibliotek havde den hjemme, så Den Gule Enke af Reijo Mäki blev mit valg for Finland.

Bogens persongalleri er en lang række af kæderygende, små-alkoholiske, mandschauvinistiske, sexfikserede og dybest set usympatiske personligheder. Miljøet er råt og ubarmhjertigt. Plottet er ganske smart tænkt, men historien er længe om at komme i gang. Jeg skulle mere end 100 sider ind i bogen før historien fangede mig. Der er hele kapitler i starten, som jeg stadig ikke forstår bevæggrunden for – de virker fuldstændig uden relevans for den senere handling. Når historien endelig tager fart, er resten af bogen ganske udmærket underholdning. Der er enkelte steder hvor man holder vejret af spænding – og man får også lov at gnække lidt af fryd, når de onde får som fortjent.

Jeg var ikke vild med bogen. Jeg fandt sproget ret fladt og dialogen anstrengt og unaturlig, men det kan måske skyldes oversættelsen fra finsk.

Faktisk har Reijo Mäki skrevet 18 bøger om den hårdkogte privatdetektiv Jussi Vares. Men jeg tror ikke, at jeg skal læse flere af dem.

 


 

Fakta om bog og forfatter

  • Titel: Den Gule Enke
  • Forfatter: Reijo Mäki
  • Land: Finland
  • Original: Keltainen leski, finsk, 2007

Jeg lånte bogen på det lokale bibliotek

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *