Læs hundrede bøger fra hundrede lande

En dag i marts 2016 besluttede jeg mig for at læse og fortælle om hundrede forskellige bøger fra hundrede forskellige lande.

Inspirationen kom blandt andet fra Ann Morgans TED-talk. Hendes projekt, der blev gennemført i 2009 gik ud på at at læse en bog fra samtlige lande i hele verden. På hendes blog kan du læse mere om projektet.

Jeg er også inspireret af bogen The Happiness of Pursuit og Goodreads-gruppen ”Around the world in 80 books”.

Jeg har læst mange genrer og mange forskellige forfattere. Ret internationalt belæst troede jeg selv. Men når jeg talte sammen, nåede jeg alligevel kun op på 10-12 lande. Flere end Ann Morgan, da hun startede sit projekt, men dog stadig med mulighed for mange nye oplevelser.

Ann Morgan læste 196 bøger på et år – fire bøger om ugen. Jeg besluttede meget hurtigt at det desværre på ingen måde ville være realistisk for mig. Dels ville det ikke være praktisk muligt, dels synes jeg faktisk, at det ville være lidt ærgerligt. Bøger skal nydes! De skal ikke inhaleres på akkord. Så jeg har ikke sat nogen skarp tidsfrist for mig selv, men jeg regner dog med at kunne læse ca. en bog om ugen.

Hundrede forskellige lande er ca. halvdelen af verden – og så kan jeg jo altid senere fortsætte med den anden halvdel …

Kriterier

Jeg har opstillet 7 kriterier for hvordan jeg udvælger bøgerne.

  1. Jeg læser på dansk eller engelsk.
  2. Jeg læser hundrede bøger fra hundrede forskellige lande jævnt fordelt over hele verden.
  3. Forfatteren skal være født og/eller opvokset i det pågældende land.
  4. Bogens handling skal foregå i landet.
  5. Jeg læser helst romaner, men udelukker ikke digtsamlinger, noveller, biografier/erindringer eller faglitteratur, hvis bogen virker interessant.
  6. Bogen skal kunne betragtes som en del af litteraturen fra det pågældende land. Det kan være en klassiker eller en helt ny bestseller, men en rejseskildring fra en udlænding tæller ikke.
  7. Bogen skal sige mig et eller andet – Jeg skal have lyst til at læse den.

Om bloggen

På denne blog beskriver jeg, hvordan jeg har udvalgt bøgerne, og hvor jeg har fået fat i dem. Desuden anmelder jeg selvfølgelig bøgerne efterhånden som jeg læser dem.

Jeg vil ikke udelukke, at jeg kan finde på at skrive om andre bog-relaterede emner, eller om bøger der ikke passer i projektet, men insisterer på at blive læst. Som bøger jo har det med at gøre …