Livet virker sommetider større på små steder

Nu var vi lige ved at skrive at landsbyens egenart lå i, at den var uden egenart, men det er vist ikke helt rigtigt.

sommerlysDen islandske roman ”Sommerlys og så kommer natten” af Jón Kalman Stefánsson blev præsenteret for mig på Bogforum af en venlig medarbejder hos Batzer med et dybfølt ”hvis du kun skal læse én bog fra Island, så skal det være denne her”. Jeg tror hun havde ret. Jeg tror derimod ikke, at jeg kan nøjes med at læse én bog af Jón Kalman Stefánsson, for han skriver, så man taber pusten. Han skriver, så det at vælge nogle få citater ud til en anmeldelse er noget nær umuligt, fordi man har lyst til at citere hele bogen. Så jeg snød og placerede et af citaterne i overskriften 😉

Bogens handling udspiller sig i 90’erne i en lille flække på Islands vestkyst. En fortæller, der kalder sig selv “vi”, fortæller til et “du” om de mennesker der bor der. Om vigtige hændelser i deres liv, om deres forhold til og tanker om sig selv, hinanden og verden. På overfladen sker der absolut ingenting – det er en forbandet ravnekrog, som en af personerne udtrykker det – en hel vinter kan rummes på enkelt postkort, folk er altid søvnige, de der ønsker bevægelse rejser bort, færdig! Men under overfladen syder og bobler det.

Vi vil ikke berette om hele landsbyen, vi går ikke fra hus til hus, for det ville du ikke kunne holde ud, men her vil dog med garanti blive fortalt om det begær, der knytter dage og nætter sammen, som en lykkelig lastbilchauffør, om Elisabets mørke fløjlskjole og ham der kom med rutebilen; om Thuridur som er høj af vækst og fuld af hemmelige længsler, om en mand som ikke kunne tælle fiskene og en kvinde med genert åndedræt – om en ensom landmand og en fire tusind år gammel mumie.

Det starter med. at trikotagefabrikkens direktør begynder at drømme på latin. Og så dykker vi ellers ned i en skatkiste af sladder, hæmningsløst begær, utroskab, mobning, spøgelser og andre uforklarlige hændelser, sorg, selvmord og selve meningen med livet. Grænsen mellem magi og realisme, mellem lys og mørke, mellem liv og død, er flydende. Det er barsk læsning til tider, det er råt, vulgært og maskulint – og til andre tider helt overvældende fint, sart og poetisk. Det er voldsomt stormvejr og stille støvregn. Det er præcis, som jeg forestiller mig det islandske landskab.

David sad på en høj stol, frembragte melankolske toner på mundharmonikaen, strøg let hen over violinstrengene, vi vidste ikke at han kunne spille violin, den der spiller violin synes at have et større hjerte end andre.

Jeg var ikke helt overbevist, før jeg var et godt stykke inde i bogen. Skrivestilen er meget anderledes, end noget jeg før har læst. Der er meget lange sætninger, opremsninger, samtaler, som kan være svære at holde rede i, og det krævede lidt tilvænning. Det var faktisk først, da jeg hørte noget af bogen som lydbog (på Mofibo), at jeg overgav mig fuldstændig. Den fungerer fabelagtigt godt som lydbog. Da jeg hørte fortællingen læst højt, kom de skæve smil, kuldegysningerne og tårerne i øjnene til mig. Personerne trådte lyslevende ud af historien og lige ind i hjertet. Og slutningen, tror jeg, vil slå benene væk under de fleste. Den havde jeg i hvert fald ikke set komme.

I tavsheden ligger guldet skjult; den der tier alene og for sig selv, kan opdage mange ting, tavsheden siver ind under huden, beroliger hjertet, dæmper angsten, fylder det rum du befinder dig i, fylder hele huset mens samtiden suser af sted udenfor.

Det er en fantastisk bog. Hvis du kun skal læse én bog fra Island, så SKAL det være denne her!

 


Fakta om bog og forfatter

  • Titel: Sommerlys og så kommer natten
  • Forfatter: Jón Kalman Stefánsson
  • Forlag: Batzer & Co
  • Land: Island
  • Original: Sumarljós og svo kemur nóttin. Skrevet på islandsk, 2006.
Jon-kalman-stefansson_02
Jón Kalman Stafánsson

Jón Kalman Stafánsson er en af Islands største forfattere. Sommerlys og så kommer natten var hans første bog på dansk. Han har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris fire gange, senest i 2015 for romanen Fisk har ingen fødder.

Jeg købte bogen på Bogforum 2016, og har også hørt noget af den som lydbog på Mofibo.

 

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *