Fem tilføjelser til boglisten januar 2017

(Nej, frøen har absolut intet med dette indlæg at gøre. Jeg kunne bare ikke stå for ham – han er hentet på pixabay.com)

Indtil nu har jeg stiltiende tilføjet bogtitler og forfattere til min liste, når jeg har fået en bog anbefalet, eller har set en omtale, der har fanget min interesse.

Fremover vil jeg en gang om måneden trække en håndfuld bøger frem, som har fanget mit blik længe nok til at blive skrevet på listen. Det er altså bøger, som jeg endnu ikke har læst, men som kunne være en mulighed for en bog fra det pågældende land. Det er en slags huskeseddel for mig selv, og du kan tage listen som inspiration, hvis du har lyst til at læse verden rundt. Eller måske har du allerede læst nogle af dem, og kan fortælle mig, om det er umagen værd?

Denne gang er det bøger, jeg har set omtalt på saxo.com.

 


en-fortaelling-om-blindhed

“En fortælling om blindhed” af José Saramango (Portugal)

Beskrivelse fra saxo.com: “En bilist standser for rødt. Og da lyset skifter, rører han sig ikke. Han er pludselig blevet blind. Et venligt medmenneske hjælper bilisten med at komme hjem. Næste dag er også hjælperen blevet blind. Det er begyndelsen på en uforklarlig epidemi, som snart fører til kaos, rædsel og brutalitet. Det ukendte og skræmmende sætter mekanismer i gang, som fjerner dannelsens tynde fernis. Men til trods for blindheden er der dog stadig nogen, der ’ser’ og forsøger at samle de gode kræfter.”

Lidt googling fortæller mig, at José Saramango er Portugals vigtigste forfatter, der fik Nobelprisen i litteratur i 1998. Og jeg kan som regel godt lide dystopiske fortællinger, så det kunne være et spændende bud på en bog fra Portugal. Muligvis lidt for langhåret for mig, men jeg er villig til at give den en chance.

 


byen

Byen af Mario Levrero (Uruguay)

Beskrivelse fra saxo.com: “I et forladt hus, hvor fugten driver ned ad væggene, forsøger en mand at få indrettet sig for natten. Da han går ud for at købe proviant og brændsel, forvilder han sig i mørket og ender ad omveje i Byen – en lille landsbyflække, hvor der hersker et særligt reglement, udstukket af det mystiske og allestedsnærværende Firmaet. Det er praktisk talt umuligt at slippe ud af Byen igen; ingen ved, hvornår den næste lastvogn lægger vejen forbi den altid nymalede tankstation, der rejser sig som et mægtigt centrum i det lille samfund”

Mere dystopi. Det er vist første gang jeg er stødt på en dansk oversættelse af en forfatter fra Uruguay, så alene af den grund røg den direkte på listen. Jeg har bemærket at K’s bognoter har anmeldt den her, men har ikke læst hans anmeldelse. Jeg prøver at lade være med at læse andre bloggeres anmeldelser, inden jeg selv læser en bog, for at danne mig mit eget indtryk. Jeg var forbi Skjødts forlag på Bogforum, og de har mange interessante udgivelser fra Sydamerika.

 


saksen

“Saksen” af Laura Lindstedt (Finland)

Beskrivelse fra saxo.com: “Imponerende debutroman om en ung kvindes angstfulde møde med moderrollen. Saksen er historien om en enlig kvinde, Maria, som beslutter sig for at adoptere en lille pige fra Kina. De store forventninger og ønsket om at elske viser sig utilstrækkelige stillet over for barnets tavse blik. Hvad sker der, hvis man ikke kan få kontakt med sit barn? Eller hvis mor og barn er bange for hinanden?”

Jeg har allerede læst en bog fra Finland, men den var jeg ikke specielt imponeret af, så måske jeg skulle give landet en chance mere?

Denne bog er ikke ny – faktisk var det i første omgang Laura Lindstedts nye udgivelse Oneiron, der fangede mit blik på saxos liste, men hendes debutroman Saksen virker umiddelbart mere interessant for mig.

 


tossen-fra-frihedspladsen“Tossen fra frihedspladsen” af Hassan Blasim (Irak)

Beskrivelse fra saxo.com: “Tossen fra Frihedspladsen rummer både højaktuelle krigserfaringer og indsigtsfulde betragtninger om flygtningens traumer. Gidseltagere i Bagdad, menneskesmuglere i de serbiske skove og en mareridtsplagede flygtning, der forsøger etablere et nyt liv i Amsterdam. Hassan Blasims noveller præsenterer et kompromisløst kritisk indblik i Vestens forhold til Irak: Fra krigen mod Iran, Saddams institutionaliserede paranoia og den amerikanske besættelse til en skarp kritik af flygtningens vilkår.”

”Den måske største nulevende arabiske romanforfatter.” “Obligatorisk læsning om livets sande tilstand i Irak.” Den blev skrevet på listen uden de store betænkeligheder, og jeg tror afgjort det er den bog jeg vil vælge fra Irak. Igen er K’s bognoter kommet mig i forkøbet, hvis du vil læse en anmeldelse af bogen.

 


de-tusind-spejles-oe

“De tusind spejles Ø” af Nayomi Munaweera (Sri Lanka)

Beskrivelse fra saxo.com: “De tusind spejles ø” er en rørende fortælling om en families skæbne i Sri Lanka under Borgerkrigen i 1983. Søstrene Yadsogara og Lanka flygter fra Borgerkrigen på Sri Lanka til Colombo i USA, hvor de hurtigt falder til. De glemmer dog aldrig deres gamle liv på Sri Lanka, og i særdeleshed ikke barndomsvennen Shiva. De beslutter sig for at vende tilbage til øen, hvor de møder kvinden Saraswathu, der kommer til at spiller en stor rolle i deres liv.

Det var den nyligt udgivne bog – “Det der er i mellem os” af samme forfatter, der først fangede mit blik, og den kunne jeg også godt tænke mig at læse, men denne her virker mere oplagt at skrive på listen. Faktisk stod Sri Lanka slet ikke på min liste, og bogen er egentlig på flere måder på kant med mine selvbestaltede kriterier, men måske står landet på din liste? Og måske er bogen god nok til at jeg tilføjer et land mere?


 

Har du en idé til en bog, som ikke må mangle på min liste, så hører jeg meget gerne fra dig!

One Comment

  1. Kasper said:

    Spændende titler. Levrero og Blasim er suveræne – hvis man er til det lidt sære og skæve. For Blasims vedkommende synes jeg næsten, at hans Den irakiske Kristus er endnu bedre (også noveller og også oversat til dansk). Saramago har jeg kun læst en enkelt af for mange år siden (Balthasar og Blimunda…), hvor jeg ikke var så begejstret, men han er jo meget berømmet, så måske skulle man give ham en chance mere ?.

    21. januar 2017
    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *