Fem tilføjelser til boglisten – afrikanske forfattere – februar 2017

Et af mine boglige nytårsforsætter er at læse mindst 5 bøger af afrikanske forfattere i 2017, så mens jeg stadig er i gang med Elena Ferrantes Napoli-romaner, kommer her fem afrikanske tilføjelser til boglisten.

Da jeg startede dette projekt, måtte jeg med skam indse, at den eneste afrikanske bog, jeg nogensinde havde læst, var Alaa Al Aswanys – Yacoubians hus (fra Egypten). Siden har jeg kunnet tilføje  En halv gul sol af Chimamanda Ngozie Adichie (Nigeria – Biafra) til den statistik. Men der er 54 lande i Afrika!

Og jeg har ingen undskyldning, for faktisk er der de senere år udgivet stadigt flere bøger af afrikanske forfattere -også på dansk. Af en eller anden grund synes der dog at være en voldsom overvægt af forfattere fra Nigeria (?)

Her er 5 afrikanske bøger fra min liste, og grunden til at de står der. Det er altså bøger, jeg endnu ikke har læst, men som jeg overvejer eller planlægger at læse. En huskeliste til mig selv over hvorfor jeg har skrevet bøgerne på listen – og inspiration til dig, hvis du vil med på rejsen.

 


one-day-i-will-write-about-this-place

One day I will write about this place af Binyavanga Wainaina (Kenya)

Fra amazon.com: In this vivid and compelling memoir, Binyavanga Wainaina tumbles through his middle-class Kenyan childhood out of kilter with the world around him. In One Day I Will Write About This Place, named a 2011 New York Times notable book, Wainaina brilliantly evokes family, tribe, and nationhood in joyous, ecstatic language.

Bogen findes vist desværre ikke på dansk, men denne artikel fra Information giver mig lyst til at læse den. Her beskrives kenyanske Binyawanga Wainaina som den vigtigste repræsentant for en ny generation af afrikanske forfattere. Disse unge forfattere skriver på egne præmisser om egne erfaringer, og de er med til at tegne et nyt og mere tidssvarende billede af Afrika som modvægt til den meget store mængde litteratur om koloniale og post-koloniale problemstillinger.

 


 

alt-falder-fra-hinandenAlt falder fra hinanden af Chinua Achebe (Nigeria)

Fra saxo.com: Okonkwo er kendt viden om som en stor bryder og kriger, og han er en af landsbyen Umuofias mest lovende mænd. I modsætning til sin far, som han foragter, er Okonkwo hårdtarbejdende, tapper og stolt, og hans største ambition er at blive en af stammens stormænd. Han har fra et fattigt udgangspunkt langsomt arbejdet sig hen imod dette mål, da et tragisk uheld tvinger ham og hans familie ud i syv års landflygtighed. Da de endelig kan vende hjem til Umuofia, hvor Okonkwo planlægger at tage fat, hvor han slap, har alting forandret sig; engelske missionærer har gjort deres indtog og medbragt britisk administration og retsvæsen. Som følge heraf er stammens ældgamle traditioner og hierarkier i opbrud, og Okonkwo ser magtesløs til, mens alt omkring ham falder fra hinanden.

Jeg har ganske vist allerede læst en bog af en nigeriansk forfatter, men jeg tror jeg bliver nødt til at læse denne her også. Chinua Achebe’s roman har klassiker-status. Den beskrives som den første afrikanske roman, der fik gennembrud i vesten. Som et hovedværk i afrikansk litteratur. Som den afrikanske Shakespeare … Den er vist ikke til at komme uden om i et projekt som det her.

 


 

en-helt-almindelig-mand“En helt almindelig mand – en selvbiografi” af Paul Rusesabagina (Rwanda)

Fra saxo.com: Racehadet var det, der fik folk til at løfte macheterne og slå de­res naboer ihjel i et folkedrab uden sidestykke, men den underliggende år­sag var en helt anden. 800.000 tutsier og moderate hutuer døde på kun 100 dage. Indenfor på et belgisk luksushotel, lykkedes det en helt almindelig mand at redde 1268 menneskers liv. Fortællingen om én mands bemærkelsesvær­dige mod og selvopofrelse i en kamp, hvor hver dag kunne være hans sidste, og hvor det internationale samfund glimrede ved dets fravær.

Der er ikke ligefrem overflod af danske oversættelser af bøger fra Rwanda, men jeg fik denne anbefalet af en af mine bekendte, som har boet og arbejdet i Rwanda i mange år. Jeg har også en anden mulig kandidat fra Rwanda på listen, men den er K’s bognoter ikke synderlig imponeret af, så jeg tror jeg vælger denne her. Paul Rusesabaginas historie er i øvrigt grundlaget for filmen “Hotel Rwanda” fra 2004 (som jeg ikke har set).

 


 

vi-skal-have-nye-navne“Vi skal have nye navne” af NoViolet Bulawayo (Zimbabwe)

Fra saxo.com: I Zimbabwe har borgerkrigen hærget, og pigen Darling må navigere i en skrøbelig og voldelig verden. Den landsby hun boede i er blevet ødelagt af paramilitære grupper, og hun bor nu i slumbyen Paradise. Her fordriver hun tiden med vennerne Stina, Chipo, Godknows, Sbho og Bastard. De opfinder deres egne lege, stjæler guavaer og prøver at få babyen ud af Chipos mave. Men Darling har en tante i USA – hun har en mulighed for at slippe væk. Som stor teenager rejser Darling til det forjættede land. Kun for at finde ud af at hendes muligheder som immigrant er stærkt begrænsede.

NoViolet Bulawayo er en af de nye afrikanske forfattere. Bogen her er hendes debutroman fra 2014, og beskrives som hverdagslyrik i børnehøjde. Et andet og mere klassisk valg fra Zimbabwe ville være “Nervøse tilstande” af Tsitsi Dangarembga fra 1992.

 


vanaere

“Vanære” af J. M. Coetze (Sydafrika)

Fra saxo.com:  En desillusioneret litteraturprofessor i Capetown, der om aftenen kæmper med at komponere en kammeropera og ellers er tilfreds med 90 minutters kvindeligt selskab om ugen. En hun pludselig væk. For at udfylde tomrummet indleder David Lurie et forhold til en af sine studerende. Efter en anklage for sexchikane bliver han tvunget til at tage sin afsked og flytter ud til sin datter Lucy på hendes ensomt beliggende gård. Opholdet udvikler sig til et mareridt, da et brutalt overfald vender op og ned på alle hans forestillinger og truer med at ødelægge hans datter. 

Sydafrika er ikke svært at finde bøger fra. Problemet har kan blive at vælge kun én, men denne forfatter er vist en af de vigtigste. Og K’s bognoter kan lide den.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *